Srbija od Srca

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save – Najbitnije informacije

Sa koje god strane da prilazite centru Beograda pred vama se ukazuje monumentalno zdanje Hrama Svetog Save. Podignut na Vračarskom brdu jedan je od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Prema predanju, podignut je na mestu gde su u vreme turske vladavine spaljene mošti Svetog Save, najznačajnijeg srpskog svetitelja, prvog arhiepiskopa i osnivača Srpske pravoslavne crkve, koji je živeo u 13. veku.

Ispred Hrama dominira spomenik Karađorđu, kao i zgrada Narodne biblioteke Srbije, najbogatije biblioteke na Balkanu. Velelepna fontana ispred Hrama daje ovom prostoru posebnu draž i omiljeno je mesto okupljanja Beograđana i posetilaca Beograda.

Turistička atrakcija Beograda

Hram Svetog Save predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda. Ovo veličanstveno mesto nalazi se u centru prestonice i svakodnevno okuplja veliki broj vernika i zainteresovanih turista. Ova impozantna građevina od belog mermera jedna je od najvećih atrakcija srpske prestonice, a ujedno i najveća pravoslavna bogomolja u ovom delu sveta. 

Istorija Hrama Svetog Save
Istorija ovog veličanstvenog hrama seže daleko u našu prošlost. Mesto na kome se veruje da su Turci spalili mošti Svetog Save prenete iz Mileševe danas je mesto na kome je podignut veliki hram u njegovu slavu i čast. Tri veka nakon tog čina oformljeno je Društvo za osnivanje hrama, a izgradnja hrama počela je tek 1935. godine. Do 2004. godine većinski radovi završeni, ali se još uvek čeka na prvi red fresaka i aktivno se dorađuju spoljni i unutrašnji ukrasi i freske.  Hram je izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu i sadrži 4 zvonika. Ispod hrama se nalazi kripta  u kojoj će se sahranjivati patrijarsi.

Značaj Hrama Svetog Save
Hram Svetog Save svojom impozantnom veličinom predstavlja jedan od najvećih hramova na svetu. Zauzima površinu od skro 5.000 kvadrata i doseže skoro 80 metara visine. Njegova kupola je prečnika 39,5 metara. Posebno impresivan je i mozaik unutar hrama, koji se prostire na 15,000 kvadrata. Hram Svetog Save može da primi čak 10,000 vernika. 

Šta obavezno videti u Hramu Svetog Save
Hram Svetog Save predstavlja pravo čudo srpske arhitekture i likovne umetnosti. Unutar hrama možete pronaći mnoštvo dragocenih freski i ikona, kao i kriptu. Izdvojili smo šta sve možete videti unutar hrama:

  • Unutrašnji mozaik: Fokus ovog mozaika jeste Vaznesenje Isusovo, na kom je prikazan izdignue ruke i okružen anđelima. 
  • Kriptu hrama: Reč je o zasebnom podzemnom hramu, koji nosi ime Hram svetovelikomučenika kneza Lazara. U ovom prostoru se, pored bogosluženja, održavaju brojni izložbe, tribine, predavanja i niz drugih kulturnih okupljanja. Na ovom mestu možete videti i grobno mesto patrijarha Irineja. 
  • Svetosavski plato: Ispred hrama Svetog Save nalazi se uređen plato sa fontanom. U okviru platoa nalazi se i uređen park sa klupama i dečijim igralištem, kao i spomenik Karađorđu i zgrada Narodne biblioteke. 

Kako doći do Hrama Svetog Save?
S obzirom na to da se hram nalazi u samom srcu Beograda, na Vračaru, do njega vode gotovo sve gradske linije i izuzetno je dobro povezan sa svim delovima grada.  U blizini hrama nalazi se Trg Slavija, Autokomanda i niz fakultetskih i zdravstvenih ustanova. Do hrama možete doći na sledeći način:

  • Autobusom – 30, 31, 33, 39, 42, 47, 48, 59, 78, E9 do stajališta Karađorđev park 
  • Vozom – Bg Voz1, Bg Voz 2 do stajališta  Karađorđev park 
  • Tramvajem – 9, 10, 14  do stajališta  Karađorđev park 

Vreme za posete 

  • Svakim danom od 07:00 do 20:00 časova
  • Jutarnja liturgija počinje u 07:30 časova ili 09:00 časova
  • Večernja liturgija rezervisana je za 17:00 časova i 18:00 časova.

Dodatne informacije
Tokom posete budite prikladno obučeni. Nije dozvoljen ulaz u majicama na bretele, bermudama ili papučama.