Srbija od Srca

Divčibare

Divčibare su turističko odredište koje se nalazi u zapadnom delu Srbije, na području zapadnih planina. Ovaj prelepi krajolik, obeležen bujnom prirodom i različitim aktivnostima, privlači posetioce iz celog sveta. Smeštajni kapaciteti na Divčibarama su različiti i zadovoljavaju različite potrebe i stilove odmora i putovanja. Divčibare se nalaze na Maljenu. Bogate su izvorima, rečicama i potocima. Takođe Divčibare imaju dosta livada i četinarskih šuma. U proleće, leto i jesen preporučljive su planinske šetnje, a u zimskom period kada napada sneg na Divčibarama možete se skijati na ski stazi. Na Divčibarama skijašima je na raspolaganju više staza. Na obroncima Crnog vrha postooje dve staze – stara i nova staza.

Jedna od najlepših planina Srbije i destinacija koja iz sezone u sezonu osvaja srca postilaca, Divčibare razvijaju svoju turističku ponudu, te poslednjih nekoliko godina postajuj jedan od najtraženijih prostora za odmor u Srbiji. OD luksuznih hotela do udobnih vikendica ili seoskih kuća za odmor, smeštaj na Divčibarama nudi različite opcije za svakog posetioca. Hoteli i seoska domaćinstva su obično smešteni na najboljim lokacijama, sa prekrasnim pogledom sa planine na okolinu. Gostima je na raspolaganju različit izbor soba, od jednostavnih studija do luksuznih apartmana, pružajući udobnost i komfor za svaki boravak.

Divčibare su poznate kao vazdušna banja zahvaljujući planinskoj blagoj klimi. Klimatološki institut Srbije je 1963 godine Divčibare proglasio za klimatsko lečilište. Ovome je doprineo sniženi vazdušni pritisak na Divčinbarama ičist vazduh. Zahvaljujući ruži vetrova ljudski organizam se višestruko puta brže oporavlja od kardiovaskularnih oboljenja, oboljenja pluća i oboljenja krvi

Pored hotelskog smeštaja, mnogi posetioci preferiraju iznajmljivanje vila ili apartmana. Ove smeštajne opcije obično nude veću privatnost i prostor, idealne za porodice ili grupe prijatelja koji žele da se opuste na Divčibare na sopstveni i udoban način. Vile su uobičajeno opremljene svim potrebnim udobnostima, uključujući kuhinju i prostrane terase.

Za posetioce koji vole avanturu i prirodu, kamping je takođe popularna opcija na Divčibarama. Kamp sa šatorima ili karavanima omogućava posetiocima da uživaju u prekrasnom okruženju i ispituju brojne aktivnosti na otvorenom, kao što su pešačenje, vožnja bicikla, ili kampovanje kraj vatre.

Smeštaj na Divčibarama nudi nešto za svakog posetioca, opuštajući odmor ili budjenje duha avanture kampovanjem u prirodi. Bez obzira na izbor smeštaja, na posetioce Divčibare će sigurno ostaviti nezaboravno iskustvo.

Turistički centar Divcibare, kao centralna destinacije Regije Divčibare, prostire se na oko 750 hektara. Nalazi se 37 kilometara južno od Valjeva, 26 kilometara severoistočno od Kosjerića, 41 kilometar severno od Požege, 29 kilometara jugozapadno od Mionice, a od Beograda je udaljen 117 kilometara.