Srbija od Srca

Fruška Gora

Evo nekoliko informacija o izletima i turizmu na Fruškoj gori:

Izleti i planinarenje:


Fruška gora je popularna destinacija za izlete i planinarenje.
Postoji mreža staza koja vodi do različitih vidikovaca, manastira i prirodnih lepota.
Planinari mogu uživati u prelepim pejzažima, šumama i pogledu na Vojvodjansku ravnicu ili Dunav.

Smeštaj na Fruškoj Gori

Na Fruškoj Gori postoji velika ponuda za smeštaj. Koje god mesto da izaberete imaćete nezaboravan odmor. Mi ćemo Vam preporučiti samo neke od njih:

Villa Sofia of Syrmia

Okruženi svežinom i zadivljujućim pejzažima Fruške gore očekuje vas unikatni dizajn  rekonstruisanog 100 godina starog porodičnog imanja….

Sunčana strana Fruške Gore

 Nalazimo se na Banstolu, samo 1h vožnje od BG i 20min od NS, a medju gostima je sve popularniji dolazak novim brzim vozom ili autobusom. Povedite dragu osobu, ili okupite prijatelje, porodicu i uživajte u prirodi, čistom vazduhu, šetnjama, predivnim zalascima sunca, roštilju, tišini ili muzici, sportu, rekreaciji i po želji, mnoštvu zanimljivih mesta za obilazak u okolini koje ćemo vam preporučiti.

Manastiri:


Fruška gora je poznata po svojim manastirima.
Na planini se nalazi oko 16 aktivnih manastira.
Manastiri su kulturno-istorijski spomenici i privlače posetioce iz celog regiona.

Manastir Šišatovac: Nalazi se na južnim padinama Fruške gore, uz potok Remeta. Osnovan je početkom 16. veka i bio je posvećen Svetom Nikoli. Svoj konačan izgled manastir dobija u 18. veku i danas pleni svojom impozantnim izgledom i arhitektonskim stilom koji je kombinacija baroka i gotike. Do manastira je najlakše doći iz pravca Sremske Mitrovice, preko sela Ležimira.

Manastir Krušedol: Nalazi se blizu Iriga, na južnim padinama Fruške gore. Sazidan je početkom 16. veka i bio je zadužbina Brankovića. Bio je mesto političkih i istorijskih previranja na našim prostorima, pljačkan, paljen pa ponovo obnovljen.Danas manastir ima jedan od najbogatijih ikonostasa, sačuvano zidno slikarstvo, relikvije, raskošne freske, kao i bogatu manastirku biblioteku. U ovom mauzoleju su sahranjeni kneginja Ljubica Obrenović, kralj Milana Obrenović, patrijarh Arsenije III Čarnojević, i mnogi drugi. Manstir je smešten na zanimljivoj lokaciji, okružen je parkom i stablima kestenova. Ako idete iz pravca Beograda, starim putem do Novog Sada, odvajate se kod mesta Maradik, iz koga pratite putokaz. Ako idete iz Novog Sada, preko Iriškog venca, u Irigu postoji putokaz za manastir.

Manastir Grgeteg: Prema legendi, osnovao ga je Vuk Branković, u narodnim pesmama opevan kao Zmaj Ognjeni, kako bi u njena smestio svoga oca. Prvi materijalni istorijski podaci o postojanju ovog manastira su iz 16. veka. Stara kamena crkva je u 18. veku zamenjena novom baroknom građevinom, u kojoj se nalazi ikonostas, koji je početkom 20. veka oslikao čuveni slikar Uroš Predić. U manastiru se, takođe, nalazi čuvena ikona Bogorodice Trojeručice, koja privlači pažnju. Iz Beograda se do manastira dolazi preko petlje Beška, a od Novog Sada preko Iriga.

 • Manastir Petkovica – ovaj manastir je osnovala udovica Stefana Štiljanovića, despotica Jelena, u prvoj četvrtini 16. veka.
 • Rakovac – Manastir Rakovac je osnovan krajem 15. veka. Nalazi se u podnožju severnog dela planine. Po predanju, podigao ga je Raka, komornik despota Jovana Brankovića u 15. veku. 
 • Velika Remeta – po predanju, ovaj manastir je osnovao kralj Stefan Dragutin kada je u lovu pao sa konja i ostao trajno hrom.
 • Divša – Manastir Đipša ili Divšaje smešten na zapadnim obroncima Fruške gore. Njegova crkva je posvećena Svetom Nikoli.
 • Novo Hopovo – Manastir Novo Hopovo je jedan od najznačajnijih manastira u Srbiji (po svojoj arhitekturi i nekadašnjoj prosvetnoj ulozi).
 • Staro Hopovo – Na 2 kilometra udaljenosti od Novog Hopova smešten je manastir Staro Hopovo, koji je podigao despot Đorđe Branković.
 • Jazak – Manastir Jazak je izgrađen 1736. godine na južnoj padini Fruške gore, između 2 proplanka. Podigao ga je despot Jovan Branković u 15 veku.
 • Mala Remeta – Manastir Mala Remetaje osnovao kralj Dragutin, a ime ovog manastira znači mala pustinja. Nalazi se na južnim oborncima planine u blizini istoimenog mesta.
 • Beočin – Manastir Beočin se prvi put spominje u turskim dokumentima 1556-1557. godine. Nema pouzdanih podataka o njegovom osnivanju.
 • Privina Glava –  Manastir Privina Glava se nalazi u krajnje zapadnom delu Fruške gore.
 • Kuveždin – Crkva manastira Kuveždina je posvećena Svetom Savi i Svetom Simeonu, a njegova manastirska slava je Preobraženje.
 • Vrdnik – Manastir Vrdnik (Mala Ravanica) – jedan je od najznačajnijih manastira na Fruškoj gori, pa smo ga zbog toga ostavili za kraj. Poznat je po tome što su ovde prenete mošti kneza Lazara 1811. godine, na Vidovdan, kada je završena manastirska crkva. 

Vinski turizam:


Fruška gora je takođe poznata po svojim vinogradima i vinskim podrumima.
Posetioci mogu obići vinarije, degustirati vina i naučiti više o procesu proizvodnje vina.

Izvori i prirodne lepote:


Na Fruškoj gori postoje brojni izvori i potoci.
Izvor Stražilovo je posebno popularan zbog svoje lepote.
Takođe, tu su i Iriški venac, Ledinci, Beočin, Popovica i drugi prirodni lokaliteti.

Aktivnosti na jezerima:


Na Fruškoj gori postoje jezera kao što su Jezero Bešenovo i Jezero Šljunkara.
Posetioci mogu pecati, šetati oko jezera ili jednostavno uživati u prirodi.
Fruška gora je ostrvska planina smeštena u Sremu, a najveći deo njenog teritorija nalazi se u Srbiji, tačnije u Vojvodini. Manji deo Fruške gore proteže se prema istočnoj Hrvatskoj, u Vukovarsko-srijemsku županiju. Evo nekoliko zanimljivih činjenica o Fruškoj gori:

Geografski podaci:


Dužina Fruške gore iznosi oko 75 kilometara.
Širina planine varira od 12 do 15 kilometara.
Ukupna površina Fruške gore je 525 kvadratnih kilometara12345.

Nacionalni park:


Fruška gora je prvi nacionalni park u Srbiji, proglašen 1960. godine.
Cilj proglašenja bio je trajna zaštita ovog područja.
Nacionalni park obiluje raznovrsnom florom i faunom, pašnjacima, plodnim zemljištem, vinogradima i voćnjacima.
Guste listopadne šume prekrivaju nadmorske visine iznad 300 metara1.

Biljni svet:


Fruška gora raspolaže sa oko 1500 vrsta biljaka.
Od toga, 700 vrsta su lekovite.
Na planini rastu paprati, golosemenice, skrivenosemenice, gljive i lekovito bilje.
Livade su bogate raznim vrstama, uključujući sasu, perunik, stepski božur i kovilje.
Na trulim drvenim ostacima možete pronaći i različite vrste gljiva, uključujući otrovne i hranljive1.
Fruška gora je takođe poznata po svojim vinogradima, manastirima, izvorima i lekovitom bilju. Ako želite da saznate više, možete posetiti ovaj link za detaljnije informacije o ovoj prelepom planini.