Srbija od Srca

Kladovo Dunav i Đerdap

Kladovo je grad koji je sav u znaku Dunava i svega što ova reka nosi u sebi. Ovaj deo Istočne Srbije jedan je od istorijski i geografski najzanimljivijih regija Srbije i prostor koji poseduje niz osobenosti koje je izdvajaju. Zahvaljujući tome, Kladovo i njegova okolina su izuzetno turistički primamljivi i posećeni tokom cele godine. Pronađite najbolje apartmane, ture brodićem, najpoznatije restorane u ovom delu Srbije. Istražite grad pre putovanja i organizujte odmor na najbolji način. Kladovo je divan, miran, čist i uredjen grad. U okolini postoji odličan smeštaj u domaćoj radinosti i seoskom turizmu.

Kladovo je grad u Srbiji, koji se nalazi na samom istoku zemlje, na obali Dunava. Evo nekoliko turističkih informacija o Kladovu:

Dunav i Đerdapska klisura – predstavljaju najznačajniji resurs opštine Kladovo. Đerdapska klisura se završava na teritoriji ove opštine (deo Velikog Kazana, klisura Mali kazan, Oršavska kotlina i Sipska klisura). Posle sela Sip, Dunav ulazi u jedan miran tok kroz deo Vlaško-pontijskog basena, gde su podignute dve velike hidrelektrane.

  1. Trajanova tabla: Ova istorijska lokacija predstavlja ostatke rimskog grada i fortecije koja je izgrađena u vreme vladavine rimskog cara Trajana. Ovaj arheološki kompleks predstavlja značajnu turističku atrakciju.
  2. Dunavski kej: Kladovo ima prelep kej duž obale Dunava, gde posetioci mogu uživati u šetnji, voznji bicikla ili relaksiranju u restoranima i kafićima koji su raspoređeni duž rečne obale.
  3. Tabla Lasac: Ova mistična stena, posvećena rimskom caru Trajanu, predstavlja jedinstvenu prirodnu atrakciju. Njena površina je ispisana rimskim grafitima i predstavlja važan delu istorije regiona.
  4. Vodopad Veliki buk: Na samom ulazu u Kladovo nalazi se ova prirodna lepota – vodopad Veliki buk. On predstavlja izuzetan primer neobične prirode i omiljeno je mesto za posetu i fotografisanje.
  5. Kulturni događaji: Uz bogatu istoriju, u Kladovu se često održavaju kulturni događaji, festivali i manifestacije koje obogaćuju turističku ponudu grada.
  6. Diana – predstavlja rimsko i ranovizantijsko utvrđenje (naselje, nekropola, put) iz perioda 102-103. g.n.e., na dominantnom uzvišenju kraj same obale Dunava, čineći jedno od najvećih rimsko-vizantijskih utvrđenja. Podizanje Diane se vezuje za završnu fazu izgradnje strateško-fortifikacionog poteza od Beograda do Kostola, koji je okončao car Trajan oko 110. godine.
  7. Fetislam – Kladovska tvrđava (srednjovekovna-otomanska tvrđava), obnovljena je od strane Turaka, čiji ostaci i danas postoje. Danas se unutar zidina Fetislama nalaze dva stadiona, jedan teren za mali fudbal, igrališta za košarku i rukomet, teren za streljaštvo, dva objekta svlačionica i uređena staza do o vih objekata. U okviru malog grada postoje ostaci nekadašnje pozornice, koja je sada potpuno zapuštena. Tvrđava se minimalno koristi i posećuje, uglavnom u rekreativne svrhe.

Smeštaj u Kladovu

Hotel Dunav: Ovo je jedan od najpopularnijih hotela u gradu, smešten na obali Dunava. Pruža komforan smeštaj, moderne udobnosti i prekrasan pogled na reku.

Apartmani Kladovo: Postoji veliki broj privatnih apartmana dostupnih za iznajmljivanje u gradu. Ove opcije obično pružaju veću privatnost i fleksibilnost za putnike.

Gostinska kuća „Trajan“: Ovaj tip smeštaja obično pruža topliju i domaću atmosferu, sa domaćinima koji mogu da pruže lokalne savete i informacije.

Privatni smeštaj „Na lepom plavom dunavu“ : Uz ove opcije, takođe možete pronaći različite kuće za iznajmljivanje ili sobe u privatnim kućama, što može biti pogodno za putnike koji traže autentičnije iskustvo.

Prilikom rezervacije smeštaja, važno je proveriti recenzije i ocene prethodnih gostiju, kao i lokaciju u odnosu na glavne turističke atrakcije u gradu.