Srbija od Srca

Seoski turizam u Srbiji

Otkrijte Prirodnu Lepotu Domaću hranu i Tradiciju gostoprimstva

Seoski turizam u Srbiji

Odmor na selu je sve popularniji izbor za one koji žele da pobegnu od gradske vreve i uživaju u prirodi. Nedostatak stvarnog odmora, mirnog sna, čistog vazduha, izvorske vode, zelenila itd, može se lako nadoknaditi odlaskom na odmor u selo.

Smeštaj sa hranom

Nekoliko dana odmora, ili samo vikend u prirodi, u selu – preporodiće vas. Uz ljubazne domaćine, objekte napravljene od prirodnih materijala i uklopljenih u prirodu, Uz tradicionalnu domaću kuhinju, hranu spremanu po receptu naših baka, (domaću rakiju i vino – bolje da ne pominjemo 😉

U Srbiji se seoski turizam poslednjih godina ozbiljno razvio i sada ponuda izgleda baš bogata. Za svakoga po nešto, svakome po želji.

Ponuda smeštaja

Ponuda sa hranom, sa pansionom  ili bez izhrane, smeštaj na planini, na jezeru, smeštaj pored reke. U ponudi sa bazenom, sa djakuzijem, saunom… Brvnare, vikendice, seoska turistička domaćinstva, splavovi, etno kuće ili celo etno selo?

Neki vole avanturu, promenu za svaki boravak traže drugi, neistraženi smeštaj. Neki drugi baš vole da stalno idu kod istog domaćina, kao da više i nisu gosti nego dobri stari poznanici ili prijatelji…

Seoski turizam destinacije

Bilo da izaberete nepreglednu Vojvodjansku ravnicu i njene salaše. Bilo da posetite Šumadiju i njena bezbrojna sela i zaseoke ušuškana na nekom brdašcu u zelenilo i mir. Ili više volite avanture na Drini i Dunavu, možda preko 1000 metara n.v. na Kopaoniku, na Goliji, Staroj planini… Srbija je prelepa, bogatstvo prirode je beskrajno, a Srpsko selo – to je posebna priča… Moramo da dodamo da se ne zna ko bi pobedio na takmičenju u gostoprimstvu, u trudu da ugosti – da li Srbin Šumadinac, da li Bošnjak Pazarac, Sjeničak ili Madjar Vojvodjanin… Da ne nabrajamo dalje… Kartu u ruke i pravac Odmor u Srbiji.

Preporuke za odmor na selu

Evo nekoliko preporuka za smeštaj i aktivnosti koje možete doživeti tokom seoskog odmora:

Etno Park Avlija, Glušci: Ovaj etno kompleks nudi autentično iskustvo seoskog života. Uživajte u tradicionalnoj srpskoj kuhinji, šetnjama kroz prirodu i obilasku starih kuća i zanatskih radionica. Avlija je okružena zelenim poljima i šumama, pružajući mir i tišinu za opuštanje.

Tara Resort: Na planini Tari, ovo mesto pruža mir i tišinu. Prošetajte kroz šumu, posetite vidikovce i uživajte u svežem vazduhu. Tara je poznata po svojim prirodnim lepotama, a smeštaj u planinskim kućama dodatno upotpunjuje doživljaj.

Rajski konaci, smešteni u Šumadiji, nude opuštanje u prirodi. Pored smeštaja, možete se upustiti u vožnju bicikla, planinarenje ili obilazak okolnih sela. Rajski konaci su okruženi voćnjacima i vinogradima, pružajući vam priliku da se povežete sa prirodom i lokalnom kulturom.

Smeštaj na Zlatiboru: Ova planina je poznata po svojim brvnarama i vajatima. Istražite prirodu, probajte domaće specijalitete i uživajte u pogledu na jezero. Zlatibor je idealno mesto za opuštanje i beg od svakodnevnog stresa.

Domaćinstvo kod Cvela, smešteno u selu Lopatnica kod Kraljeva, nudi autentično iskustvo seoskog života.Probajte domaće proizvode i uživajte u tišini prirode. Cvele i Danijela su poznati po gostoprimstvu i tradicionalnoj srpskoj kuhinji.

Smeštaj Vila Melodija je domaćinstvo koje je prilagođeno zahtevima modernog čoveka a da pri tome čuva srpsku tradiciju i običaje.

Na domaćinstvu se uzgaja domaća hrana kao i domaće životinje.

Divno mesto za odmor.
Posebno za porodice sa malom decom.
Domaćini ljubazni, sve prirodno i domaće, izvorska voda, hrana… Lep pogled na brda, tišina…  Asfaltirani put vodi do vile gde Vas čeka parking na otvorenom. 

Seosko turističko domaćinstvo „Mali raj“
Porodica Jevtić izgradila je seosko turističko domaćinstvo „Mali raj“.
U prelepom ambijentu, uređenim apartmanima i ukusnoj hrani, gosti mogu sebi da priušte odmor, na koji će poželeti da se vrate.

Seosko domaćinstvo, Podbukovi

Domaćinstvo Mila Obradovića se nalazi na 23. kilometru od Valjeva I 5 km od Divčibara.Nalazl se pored magistralnog puta Valjevo-Kosjeric-Užice. Prostire se na 12 ha, a jedan deo se nalazi na zašticenom prirodnom dobru Crna reka. Reka protice baš ispod kuce. Oduševice Vas bistra, planinska voda; virovi, slapovi, recni rakovi, tišina i divlja, netaknuta priroda

Smeštaj u selu, sa bazenom, sa hranomLozanjska terasa. U srcu Šumadije na padinama Suvobora, nedaleko od vrha Rajac, a daleko od gradske buke i vreve, ususkalo se selo Lozanj.

Kažu gosti da ovde čovek zaboravi na sve probleme. I ne čudi.Ovde se budite i ležete uz najčistiji vazduh koje za vas prave šume Suvobora. One slavne planine sa koje je Vojvoda Mišić poveo svoju vojsku u još slavniju bitku. Mi vas nećemo poslužiti Koka-kolom i viskijem, već domaćim sokom od maline i domaćom viljamovkom.

Seoski turizam u Srbiji je prilika da se povežete sa prirodom, tradicijom i lokalnim stanovništvom. Bez obzira na izbor smeštaja, očekuje vas opuštanje i beg od svakodnevnog stresa. Dobro nam došli.