Srbija od Srca

Jošanička Banja biser turizma

Jošanička Banja je privlačna destinacija koja obiluje prirodnim bogatstvom i mogućnostima za lečenje, odmor i rekreaciju. Blizina Nacionalnog parka Kopaonik Jošaničku banju čini još atraktivnijom za turiste. Izvor termomineralne vode od preko 70 stepeni, dve planinske reke koje se spajaju baš u centru Jošaničke Banje, mnogo zelenila i čist planinski vazduh, a evo i nekoliko dodatnih detalja:

Prirodni rezervati

Kopaonik: Neposredna blizina Kopaonika čini Jošaničku Banju odličnom bazom za posetu ovog planinskog masiva. Kopaonik je poznat po svojim skijaškim stazama, pešačkim i biciklističkim stazama, a zimi je omiljena destinacija za odmor i skijanje.

Golija: Golija zrači zadivljujućom lepotom i izuzetno bogatim biljnim i životinjskim svetom. Prostire se na teritoriji pet opština sve od Ivanjice do Novog Pazara, Raške, Sjenice i Kraljeva. Na ovoj planini ćete pronaći predivne izvore čiste, planinske vode koja izvire u divljoj i još uvek netaknutoj prirodi. Golija je najviši vrh jugozapadne Srbije i pruža prekrasne poglede i mogućnosti za smeštaj, pešačenje i istraživanje.

Kulturno istorijske znamenitosti

Crkva Svetog Đorđa: Ova stara crkva se nalazi u samom centru Jošaničke Banje i predstavlja važan kulturni spomenik.

Manastir Svetog Nikole: Nedaleko od banje se nalazi ova manastirska građevina koja datira iz 14. veka.

Crkve Sv. Ilije u Kovačima i Crkve Časnog krsta (u narodu poznatije kao Crkva Svete Petke) u Žerađu. Crkve koje je podigao i obnovio Milomir Glavčić – Duša koja se jednom rađa. Čovek koji je beskrajnom humanošću ostavio večiti trag u svom rodnom kraju.

Spomenik Milunki Savić: Najveća Srpska Heroina ima spomenik, u Jošaničkoj banji, u blizini mesta gde je rodjena. Spomen soba i postament svedoče o neprolaznoj veličini i hrabrosti Milunke Savić. Jedna od najpoznatijih i najhrabrijih ratnica u našoj zemlji, dobrovoljac iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata.

Gastro ponuda: Probajte tradicionalna srpska jela u lokalnim restoranima i kafanama. Rakija i domaći sir su takođe obavezni deo odmora sa hranom ili pansiona.

Smeštaj:

Za smeštaj u Jošaničkoj Banji toplo vam preporučujemo najbolje ocenjeni objekat Vila Jakovljević sobe i apartmane besprekorno čiste i hranu, koju ćete pamtiti.

Uživajte u prirodi, toploj vodi i gostoprimstvu Jošaničke Banje!

Srbija od Srca

Šumadija smeštaj u selima

Šumadija Srbija od srca

Šumadija, jedna od najlepših regija Srbije, dobila je ime po mnogobrojnim šumama koje su nekada prekrivale većinu ovog kraja. Administrativni centar ove regije je grad Kragujevac.

Šumadija se nalazi između Dunava i Save na severu, Velike Morave na istoku, Zapadne Morave na jugu, Dičine, Ljiga i Kolubare na zapadu.

Što se tiče planina, u Šumadiji se nalaze ostrvske planine južnog oboda Panonskog basena. To su Avala, Kosmaj, Bukulja, Venčac, Crni vrh, Rudnik, Juhor, Kotlenik i Gledićke planine. Pored planina, Šumadija je bogata potocima i rekama.

Gde odsesti u Šumadiji

Ako odlučite da krenete put Šumadije, sigurno se pitate gde je najbolje odsesti. Srećom, postoji jedno malo ušuškano etno selo koje čeka baš na vas.

Etno selo „Moj Zavičaj” se nalazi na obroncima planine Rudnik u selu Trudelj, blizu Gornjeg Milanovca.

Etno domaćinstvo Tanasijević
Smeštaj Gružansko jezero
Domaćinstvo Tanasijević bavi se pružanjem usluga u seoskom turizmu. Hrana se sprema po receptima naših baka a smeštaj je spoj tradicionalnog i modernog.
Etno-domaćinstvo Tanasijevića najtraženije je za smeštaj u ovom kraju jer se nalazi na poluostrvu pa se čini da ste sa svih strana okruženi vodom.

Smeštaj, Apartmani – Rajački konaci
Smeštaj na Rajcu
, prelepo uređeni konak spaja vrhunsku udobnost sa spektakularnim pogledom na planinske vrhove i okolnu prirodu. Uživajte u prostranim sobama ili apartmanima.
Na raspolaganju vam je i restoran sa vrhunskom kuhinjom koja će zadovoljiti i najistančanije ukuse.

Smeštaj Lozanjska Terasa
Smeštaj u selu, sa bazenom, sa hranom, Lozanjska terasa. U srcu Šumadije na padinama Suvobora, nedaleko od vrha Rajac, a daleko od gradske buke i vreve, ususkalo se selo Lozanj.
Kažu gosti da ovde čovek zaboravi na sve probleme.
Ovde se budite i ležete uz najčistiji vazduh koje za vas prave šume Suvobora. One slavne planine sa koje je Vojvoda Mišić poveo svoju vojsku u još slavniju bitku. Mi vas nećemo poslužiti Koka-kolom i viskijem, već domaćim sokom od maline i domaćom viljamovkom.

Seosko domaćinstvo kod Cvela

Smeštaj u selu, sa hranom, pored reke. Seosko domaćinstvo kod Cvela nalazi se u podnožju planina Čemerno i Stolovi na 25 km od Kraljeva.U neposrednoj blizini našeg domaćinstva možete uživati u obilasku značajnih kulturnih znamenitosti, poput manastira Žiče i Studenice kao i Starog grada Magliča. Ukoliko ste u potrazi sa mirnim odmorom i tišinom naša destinacija je prava lokacija za vas.

U Šumadiji ne treba žuriti, već sve lagano gustirati, osluškivati, istraživati, usporiti vreme i uživati. To je, u stvari, spori, zeleni i zdravi turizam.

Smeštaj Vila Melodija je domaćinstvo koje je prilagođeno zahtevima modernog čoveka a da pri tome čuva srpsku tradiciju i običaje.

Lepote Šumadije. Priroda. Avanture. Odmor. Mir. Samo su neke od reči kojima bismo opisali Rudnik.
Ukoliko planirate da istražite i posetite ovu planinu,
Planina Rudnik poznata je i kao krov Šumadije i kao mesto na kome se istorija stvarala.

Rudnik se nalazi u Šumadiji, na svega 15km udaljenosti od Gornjeg Milanovca, a 100km južno od Beograda. Kao ponosni najviši vrh Šumadije, tu je Cvijićev vrh sa nadmorskom visinom 1132m, a kog nazivaju još i Veliki Šturac.

Posetite Gružansko Jezero

Gružansko jezero – Šumadijsko more

Gružansko jezero je veštačko jezero u Šumadiji. Napravljeno je na reci Gruži, kod naselja Knić, po kojoj je i dobilo naziv. Nalazi se na 273 metara nadmorske visine.“

Za sve ljude koji vole prirodu, vole vodu, ribolov, taj neki entuzijazam na vodi i kampovanje ovo je jedno od najlepših mesta u Srbiji za to, to je naše šumadijsko more. Ja evo ovde već kampujem poslednjih 25 godina. Sama vožnja čamcem predstavlja jednu vrstu uživanja, a sve to na kraju začini i neki lep ulov“, kaže Budimir Petronijević, ribolovac iz Gornjeg Milanovca.

Pored jezera veliku pažnju turista privlači i Borački krš nastao od stena vulkanskog porekla.

Srbija od Srca

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save – Najbitnije informacije

Sa koje god strane da prilazite centru Beograda pred vama se ukazuje monumentalno zdanje Hrama Svetog Save. Podignut na Vračarskom brdu jedan je od najvećih pravoslavnih hramova na svetu. Prema predanju, podignut je na mestu gde su u vreme turske vladavine spaljene mošti Svetog Save, najznačajnijeg srpskog svetitelja, prvog arhiepiskopa i osnivača Srpske pravoslavne crkve, koji je živeo u 13. veku.

Ispred Hrama dominira spomenik Karađorđu, kao i zgrada Narodne biblioteke Srbije, najbogatije biblioteke na Balkanu. Velelepna fontana ispred Hrama daje ovom prostoru posebnu draž i omiljeno je mesto okupljanja Beograđana i posetilaca Beograda.

Turistička atrakcija Beograda

Hram Svetog Save predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda. Ovo veličanstveno mesto nalazi se u centru prestonice i svakodnevno okuplja veliki broj vernika i zainteresovanih turista. Ova impozantna građevina od belog mermera jedna je od najvećih atrakcija srpske prestonice, a ujedno i najveća pravoslavna bogomolja u ovom delu sveta. 

Istorija Hrama Svetog Save
Istorija ovog veličanstvenog hrama seže daleko u našu prošlost. Mesto na kome se veruje da su Turci spalili mošti Svetog Save prenete iz Mileševe danas je mesto na kome je podignut veliki hram u njegovu slavu i čast. Tri veka nakon tog čina oformljeno je Društvo za osnivanje hrama, a izgradnja hrama počela je tek 1935. godine. Do 2004. godine većinski radovi završeni, ali se još uvek čeka na prvi red fresaka i aktivno se dorađuju spoljni i unutrašnji ukrasi i freske.  Hram je izgrađen u srpsko-vizantijskom stilu i sadrži 4 zvonika. Ispod hrama se nalazi kripta  u kojoj će se sahranjivati patrijarsi.

Značaj Hrama Svetog Save
Hram Svetog Save svojom impozantnom veličinom predstavlja jedan od najvećih hramova na svetu. Zauzima površinu od skro 5.000 kvadrata i doseže skoro 80 metara visine. Njegova kupola je prečnika 39,5 metara. Posebno impresivan je i mozaik unutar hrama, koji se prostire na 15,000 kvadrata. Hram Svetog Save može da primi čak 10,000 vernika. 

Šta obavezno videti u Hramu Svetog Save
Hram Svetog Save predstavlja pravo čudo srpske arhitekture i likovne umetnosti. Unutar hrama možete pronaći mnoštvo dragocenih freski i ikona, kao i kriptu. Izdvojili smo šta sve možete videti unutar hrama:

 • Unutrašnji mozaik: Fokus ovog mozaika jeste Vaznesenje Isusovo, na kom je prikazan izdignue ruke i okružen anđelima. 
 • Kriptu hrama: Reč je o zasebnom podzemnom hramu, koji nosi ime Hram svetovelikomučenika kneza Lazara. U ovom prostoru se, pored bogosluženja, održavaju brojni izložbe, tribine, predavanja i niz drugih kulturnih okupljanja. Na ovom mestu možete videti i grobno mesto patrijarha Irineja. 
 • Svetosavski plato: Ispred hrama Svetog Save nalazi se uređen plato sa fontanom. U okviru platoa nalazi se i uređen park sa klupama i dečijim igralištem, kao i spomenik Karađorđu i zgrada Narodne biblioteke. 

Kako doći do Hrama Svetog Save?
S obzirom na to da se hram nalazi u samom srcu Beograda, na Vračaru, do njega vode gotovo sve gradske linije i izuzetno je dobro povezan sa svim delovima grada.  U blizini hrama nalazi se Trg Slavija, Autokomanda i niz fakultetskih i zdravstvenih ustanova. Do hrama možete doći na sledeći način:

 • Autobusom – 30, 31, 33, 39, 42, 47, 48, 59, 78, E9 do stajališta Karađorđev park 
 • Vozom – Bg Voz1, Bg Voz 2 do stajališta  Karađorđev park 
 • Tramvajem – 9, 10, 14  do stajališta  Karađorđev park 

Vreme za posete 

 • Svakim danom od 07:00 do 20:00 časova
 • Jutarnja liturgija počinje u 07:30 časova ili 09:00 časova
 • Večernja liturgija rezervisana je za 17:00 časova i 18:00 časova.

Dodatne informacije
Tokom posete budite prikladno obučeni. Nije dozvoljen ulaz u majicama na bretele, bermudama ili papučama.

Srbija od Srca

Uskoro dodatni vaučeri za odmor!

Prvih 100.000 vaučera je podeljeno za samo dva sata. Građani su pokazali veliko interesovanje za ovu pomoć države, a kako je izjavio ministar finansija Siniša Mali, postoji mogućnost i za novu dodatnu rundu vaučera koja bi trebalo uskoro da bude podeljena. Za razliku od prethodnih godina, ove godine je uvedena jedna promena, a to je da za vaučere za odmor mogu da konkurišu i zaposlena lica čija primanja ne prelaze 80.000 dinara, dok je ranije ta gradnica iznosila 70.000 dinara. Obrazac za prijavu, kao i izjava za starije od 65 godina, mogu se preuzeti sa sajta Ministarstva turizma i omladine www.mto.gov.rs ili sajta Pošte Srbije www.posta.rs.

Ko svе ima pravo na vaučеrе?

 • pеnzionеri
 • nеzaposlеni
 • korisnici posеbnе naknadе i prava na nеgu drugog lica
 • zaposlеni čija primanja nе prеlazе 80.000 dinara
 • ratni vojni invalidi
 • nosioci poljoprivrеdnog gazdinstva. studеnti

Vaučеr sе možе koristiti:

 • za uslugе smеštaja
 • u ugostitеljskim objеktima izvan grada, opštinе, odnosno mеsta prеbivališta, kao i mеsta studiranja korisnika vaučеra
 • u trajanju od najmanjе pеt noćеnja

Koja dokumеnta su obavеzna za dobijanjе vaučеra?

Popunjеna prijava i pratеća dokumеntacija podnosе sе na šaltеrima Poštе Srbijе, a prijavljеnim građanima koji su stеkli pravo na vaučеr rеsorno Ministarstvo turizma i omladinе, vaučеrе dostavlja prеko poštе na kućnu adrеsu.

 1. Uz prijavu, čiji sе obrazac možе naći na sajtu Poštе Srbijе, nеophodno jе priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rеzеrvaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original pеnzijskog čеka ili rеšеnjе o ostvarеnom pravu na pеnziju koji sе daju na uvid.
 2. Zaposlеni sa primanjima koja nе prеlazе 80.000 dinara, mеsеčno prilažu original potvrdе o zaposlеnju i zaradi isplaćеnoj u mеsеcu koji prеthodi mеsеcu u komе sе podnosi prijava, a studеnti prilažu original potvrdе o statusu studеnta.
 3. Korisnik vaučеra vrši rеzеrvaciju i uz popunjеnu prijavu stavlja na uvid potvrdu o rеzеrvaciji, ličnu kartu ili pasoš, a za korisnikе prava na pеnziju, studеntе i radno angažovana lica i naprеd navеdеnu dokumеntaciju. Prijava ćе sе еvidеntirati sa tačnim datumom i vrеmеnom prеdajе.
 4. Vaučеr, porеd osnovnih еlеmеnata i naziva ugostitеljskog objеkta za koji jе izvršеna rеzеrvacija, sadrži odštampanе podatkе o korisniku vaučеra (imе prеzimе, adrеsa, JMBG).
 5. Stariji od 65 godina, koji nеmaju pеnziju prilažu potpisanu izjavu da nе ostvaruju pravo na pеnziju, na obrascu koji takođе mogu da prеuzmu na sajtu Poštе Srbijе, dok ostali nisu obavеzni da dostavljaju dokaz.

Na sajtu Ministarstva turizma objavljena je lista gde se može videti da najviše objekata ima u banjama, a potom na Zlatiboru i Kopaoniku. Spisak možete pogledati na: Lista ugostiteljskih objekata sa odobrenom prijavom za šemu vaučera.

Srbija od Srca

Upoznajte Drinu – biser prirode

Ukras Zapadne Srbije: Upoznajte Drinu – biser prirode i kulture

Vijugajući poput srebrne vrpce kroz živopisne planinske predele zapadne Srbije, reka Drina je jedan od najmagičnijih dragulja Srbije. Ova prirodna lepota nije samo vodotok koji protiče krajolikom, već i simbol bogatog kulturnog nasleđa, gostoprimstva lokalnog stanovništva i nezaboravnih avantura koje nudi svojim posetiocima.

Rafting centar Drina-Tara se ponosi kapacitetom od čak 400 ležajeva u dvokrevetnim, trokrevetnim, četvorokrevetnim i šestokrevetnim bungalovima! Od toga je više od 70 Lux bungalova sa kupatilima i smještajnim kapacitetom od preko 200 ležajeva! Čiste i mirišljave tkanine na udobnim krevetima od punog drveta samo će upotpuniti vaš bezvremeni doživljaj ovih jedinstvenih predjela! Neposredan dodir divljine i prirode, porodična dobrodošlica, ukus vruće pogače, domaćeg sira i pršuta, miris masivnog drveta u udobnim sobama izgrađenim za Vaš odmor i zadovoljstvo, su ono po čemu ćete nas pamtiti!

Istorija i kultura:
Reka Drina ima dubok pečat u srpskoj istoriji i kulturi. Njegove obale su dom mnogih legendi i priča koje sežu u prošlost. Drina je bila svedok mnogih istorijskih događaja, a njene obale kriju brojne arheološke i kulturne spomenike, kao i tradicionalna sela koja čuvaju autentičnu atmosferu prošlosti. Gradovi poput Višegrada i Bajine Bašte imaju bogatu kulturnu ponudu, uključujući muzeje, crkve i spomenike koji svjedoče o bogatoj prošlosti ovog kraja.

Prirodne lepote:
Drina protiče kroz neke od najimpresivnijih prirodnih predela Balkana, nudeći posetiocima nezaboravne prizore i doživljaje. Okružena visokim planinama, šumama i netaknutom prirodom, ova reka oduzima dah svojom lepotom i mirom. Često nazivana „Amazonom Evrope“, Drina nudi idealne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom kao što su rafting, ribolov, planinarenje i biciklizam, omogućavajući posetiocima da istraže njene magične pejzaže iz prvog reda.

Aktivnosti i atrakcije:
Za posetioce željne avanture i istraživanja, Drina nudi mnogo toga da se vidi i doživi. Splavarenje Drinom jedno je od najpopularnijih doživljaja, sa koga se pruža nezaboravan pogled na planinske vrhove, kanjone i magične pejzaže duž reke. Posetioci mogu da istraže i spektakularne vodopade kao što su Veliki buk i Mali buk, koji svojom lepotom i snagom oduzimaju dah.

Za ljubitelje prirode, Nacionalni park Tara nudi razne pešačke staze, obilje divljih i biljnih vrsta, kao i spektakularne vidikovce sa kojih se pruža neverovatan pogled na okolne planine i reku. Takođe, posetioci mogu da istraže sela duž obale Drine, upoznaju lokalnu kulturu, gastronomiju i tradiciju i iskuse gostoprimstvo lokalnog stanovništva.

Gastronomska ponuda:
Drina je poznata i po bogatoj gastronomskoj ponudi koja oduševljava sva čula. Posetioci mogu da uživaju u tradicionalnim srpskim jelima kao što su ćevapi, ćevapi, punjene paprike, kao i specijaliteti od sveže ulovljene ribe sa Drine. Restorani i taverne uz obalu reke nude autentična jela pripremljena po tradicionalnim receptima, koristeći samo najkvalitetnije domaće sastojke.

Smeštaj i odmor:
Za ugodan boravak, posetioci mogu da biraju između različitih smeštajnih kapaciteta koji nude udobnost i gostoprimstvo. Hoteli, pansioni, seoska domaćinstva i apartmani pružaju razne mogućnosti smeštaja za sve ukuse i budžete, omogućavajući posetiocima da se opuste i uživaju u čarima Drine i okoline.

Zaključak:
Drina nije samo reka, već i živa priča koja teče srcem Balkana, oplemenjujući duše svojom lepotom, kulturom i prirodom. Putovanje niz ovu magičnu reku ne samo da pruža nezaboravna iskustva, već i otvara vrata otkrivanju skrivenih dragulja zapadne Srbije. Svojom raskošnom prirodom, bogatim kulturnim nasleđem i gostoprimstvom lokalnog stanovništva, Drina ostaje nezaobilazna destinacija za sve one koji žele da otkriju čari Balkana.

Srbija od Srca

Planina Tara

Upoznajte Bajkovitu Lepotu Planine Tare: Neotkriveni Dragulj Zapadne Srbije

Planina Tara, sa svojom bajkovitom lepotom i netaknutom prirodom, predstavlja skriveni dragulj zapadne Srbije koji čeka da bude otkriven. Smeštena u srcu Nacionalnog parka Tara, ova planina oduševljava svoje posetioce spektakularnim pejzažima, kristalno čistim rekama i jezerima, gustim šumama i bogatom faunom i florom. Upustite se u nezaboravnu avanturu otkrivanja jedne od najlepših planinskih destinacija u Srbiji.

1. Prirodne Lepote: Planina Tara je raj za ljubitelje prirode. Njene neobične lepote obuhvataju prostrane planinske pašnjake, duboke kanjone, strmoglave litice i guste šume. Kroz planinu protiče reka Drina, koja stvara impresivne kanjone kao što su Veliki i Mali Štrbac, kao i prelepa jezera poput Perućca i Zaovina.

2. Aktivnosti na Otvorenom: Planina Tara nudi raznovrsne aktivnosti za posetioce svih uzrasta i interesovanja. Od planinarenja i vožnje bicikla do ribolova, vožnje čamcem i jahanja konja, ova planina pruža mnogo mogućnosti za aktivni odmor u prirodi. Posetite neka od brojnih obeleženih staza za pešačenje ili se zaputite na avanturistički izlet kroz neistražene delove planine.

3. Kulturno Nasleđe: Pored svoje prirodne lepote, Planina Tara obiluje i kulturnim i istorijskim znamenitostima. Posetite manastir Raču, koji datira iz 13. veka i predstavlja jedan od najstarijih srpskih manastira. Otkrijte tajne srednjovekovne crkve i spomenike, kao i tradicionalna seoska domaćinstva koja čuvaju duh prošlih vremena.

4. Smještaj i Gastronomija: Na Planini Tari možete pronaći raznovrsne smeštajne kapacitete koje odgovaraju svim budžetima i željama. Od luksuznih hotela do udobnih planinskih kuća i seoskih domaćinstava, svako može pronaći idealan smeštaj za opuštajući boravak u prirodi. Ne zaboravite probati tradicionalne specijalitete ovog kraja, poput domaće rakije, sira i kajmaka, kao i specijaliteta od divljači.

5. Posetite Nacionalni Park Tara: Nacionalni park Tara predstavlja srce ove planine i domaćin je brojnim zaštićenim vrstama flore i faune. Provedite dan istražujući njegove prirodne lepote, posmatrajući divlje životinje u njihovom prirodnom staništu i uživajući u miru i tišini ovog netaknutog kraja.

Započnite svoju avanturu istraživanja planine Tara i otkrijte nezaboravne trenutke u harmoniji sa prirodom. Doživite čaroliju ovog skrivenog dragulja zapadne Srbije i ponesite sa sobom nezaboravne uspomene koje će vas pratiti zauvek.

Srbija od Srca

Uvac vidikovac


Uvačka klisura je jedno od najupečatljivijih prirodnih čuda Srbije, a reka Uvac teče kroz nju stvarajući spektakularne meandre, kanjone i pećine. Ovaj netaknuti komad prirode nalazi se na jugozapadu Srbije, blizu granice sa Crnom Gorom, u regiji koja je poznata po svojoj divljini i lepoti.

Glavna atrakcija Uvačke klisure su krivudavi meandri reke Uvac, koji pružaju impresivan prizor i stvaraju jedinstvenu sliku iz ptičje perspektive. Posetioci mogu uživati u vožnji čamcem ili brodom kroz ove meandre, istražujući skrivene pećine i divlje pejzaže duž obale.

Još jedan nezaboravan doživljaj u Uvačkoj klisuri je poseta Beloj steni, impozantnoj steni koja dominira horizontom i pruža neverovatan pogled na celu klisuru i okolne planine. Ovde se takođe nalazi velika kolonija beloglavog supa, retke ptice grabljivice koja je zaštićena vrsta i simbol ovog područja.

Za ljubitelje prirode i avanturiste, Uvačka klisura nudi brojne aktivnosti kao što su planinarenje, vožnja bicikla, posmatranje ptica i fotografisanje divljih životinja i biljaka. Postoje i brojne pećine u okolini koje se mogu istražiti, kao što je pećina Ušaća, poznata po svojim impresivnim pejzažima i stalaktitima.

U blizini Uvačke klisure nalaze se tradicionalna seoska domaćinstva i restorani koji nude autentičnu domaću hranu i smeštaj, pružajući posetiocima priliku da dožive lokalnu kulturu i gostoprimstvo. Ovo područje je takođe poznato po proizvodnji sira i drugih mlečnih proizvoda, pa ne propustite priliku da probate neke od lokalnih specijaliteta.

Uvačka klisura je destinacija koja će oduševiti sve ljubitelje prirode i avanture, pružajući nezaboravno iskustvo u srcu divljine Srbije.

Krstarenje Uvcem se obavlja brodovima i katamaranima koji polaze sa brane na Rastokama. Tura se satoji od vožnje čamcem kroz krivudave, nadaleko poznate, meandre, posete Ledenoj pećini i obilaska vidikovca sa kog se pruža pogled ka meandrima i koloniji beloglavih supova koji kruže nebom iznad jezera. Obilazak traje oko 4 sata i ukupno 32 kilometra u oba smera. Na brodovima je dostupna hrana i piće po dogovoru.

Vidikovac „Molitva“ je nesumnjivo jedan od lepših vidikovaca u Srbiji. Pešacka staza do uređenog vidikovca, sa drvenom platformom, vodi kroz krševite predele nestvarne lepote, a sve vreme puta izloženost vašeg pogleda će zaokupljati meandri reke Uvac.

Sa vidikovca se pogled baca na Specijalni rezervat prirode Uvac i velelepno Uvačko jezero sa nadaleko poznatim meandrima.

Sam vrh Molitva je na visini od 1.247 metara nadmorske visine. S obzirom da su stene kanjona reke Uvac prirodno stanište beloglavog supa, verovatno ce vaš vidik upotpuniti i poneki let ove retke, i zaštićene vrste ptica koja je maskota TSC Zlatar kao i Olimpijskog saveza Srbije.

Beloglavi sup, druga velika atrakcija Uvca, često se vidi kako krstari nebom u okolini Uvačkog jezera i meandara. Za ovo nije potrebna nikakva posebna sreća niti traganje – ukoliko provedete nekoliko sati u kanjonu Uvca, gotovo je neizbežno da vidite beloglavog supa. Ukoliko ste zaljubljenik u posmatranje ptica i želite da potražite gnezda beloglavog supa, zgodno je da ponesete dvogled.

Srbija od Srca

Priče sa Palića

Palićko jezero, smješteno u Vojvodini, Srbija, jedno je od najpoznatijih turističkih odredišta u regiji. Ovo veštačko jezero proteže se na površini od oko 4 km², s prosječnom dubinom od 2,5 metra. Izgrađeno je još u 19. veku i ima važnu ulogu u lokalnom ekosistemu i turizmu.

Jezero je okruženo uređenim parkovima, šumama i zelenim površinama, što ga čini idealnim mjestom za šetnje, rekreaciju i piknike. Na obali jezera nalazi se nekoliko restorana, kafića i hotela koji nude raznovrsnu hranu i smještajne kapacitete.

Palićko jezero nudi različite aktivnosti poput vožnje čamcem, pedaline, veslanja, ali i sportske terene za odbojku, tenis i fudbal. Uz to, jezero je omiljeno mjesto za kupanje tokom toplih ljetnih dana, s uređenim plažama i čistom vodom.

Tokom godine, održavaju se različiti događaji i manifestacije na jezeru i njegovoj okolini, kao što su filmski festivali, koncerti, sportska takmičenja i kulturni događaji, što privlači posjetitelje iz različitih krajeva.

Zahvaljujući svojoj prirodnoj ljepoti, bogatoj kulturnoj baštini i raznovrsnim aktivnostima, Palićko jezero ostaje omiljeno odredište za odmor i rekreaciju kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste.

Srbija od Srca

Podsticaji za seoski turizam u Srbiji

Raspisan poziv za dodelu podsticaja za seoski turizam u Srbiji.

Ministarstvo turizma i omladine Srbije raspisalo je danas Javni poziv za podnošenje zahteva za dodelu sredstava za podsticaj razvoja seoskog turizma, za šta je izdvojeno ukupno 150 miliona dinara, a rok za prijavljivanje ističe 15. aprila.

Pravo na dodelu sredstava imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu E-turista za dogradnju i dodatno opremanje postojećih ugostiteljskih objekata za smeštaj.

Maksimalana visina podsticaja po projektu je 2,9 miliona dinara uz obavezu sopstvenog učešća u iznosu od 10 odsto ukupne vrednosti investicije, a javni poziv, kao i svi potrebni obrasci i instrukcije za podnošenje zahteva, objavljeni su na sajtu Ministarstva turizma i omladine.

Precizirano je da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o uslovima, načinu dodele i korišćenja sredstava podsticaja za razvoj i unapređenje ruralnog turizma kojom se po prvi put za ovu namenu bespovratno dodeljuje 150 miliona dinara.

Kako je istaknuto, cilj je povećanje turističkog prometa kroz razvoj ruralnog turizma, što će, očekuje se, doprineti i podsticanju ravnomernijeg regionalnog i lokalnog razvoja.