Srbija od Srca

Uvac vidikovac


Uvačka klisura je jedno od najupečatljivijih prirodnih čuda Srbije, a reka Uvac teče kroz nju stvarajući spektakularne meandre, kanjone i pećine. Ovaj netaknuti komad prirode nalazi se na jugozapadu Srbije, blizu granice sa Crnom Gorom, u regiji koja je poznata po svojoj divljini i lepoti.

Glavna atrakcija Uvačke klisure su krivudavi meandri reke Uvac, koji pružaju impresivan prizor i stvaraju jedinstvenu sliku iz ptičje perspektive. Posetioci mogu uživati u vožnji čamcem ili brodom kroz ove meandre, istražujući skrivene pećine i divlje pejzaže duž obale.

Još jedan nezaboravan doživljaj u Uvačkoj klisuri je poseta Beloj steni, impozantnoj steni koja dominira horizontom i pruža neverovatan pogled na celu klisuru i okolne planine. Ovde se takođe nalazi velika kolonija beloglavog supa, retke ptice grabljivice koja je zaštićena vrsta i simbol ovog područja.

Za ljubitelje prirode i avanturiste, Uvačka klisura nudi brojne aktivnosti kao što su planinarenje, vožnja bicikla, posmatranje ptica i fotografisanje divljih životinja i biljaka. Postoje i brojne pećine u okolini koje se mogu istražiti, kao što je pećina Ušaća, poznata po svojim impresivnim pejzažima i stalaktitima.

U blizini Uvačke klisure nalaze se tradicionalna seoska domaćinstva i restorani koji nude autentičnu domaću hranu i smeštaj, pružajući posetiocima priliku da dožive lokalnu kulturu i gostoprimstvo. Ovo područje je takođe poznato po proizvodnji sira i drugih mlečnih proizvoda, pa ne propustite priliku da probate neke od lokalnih specijaliteta.

Uvačka klisura je destinacija koja će oduševiti sve ljubitelje prirode i avanture, pružajući nezaboravno iskustvo u srcu divljine Srbije.

Krstarenje Uvcem se obavlja brodovima i katamaranima koji polaze sa brane na Rastokama. Tura se satoji od vožnje čamcem kroz krivudave, nadaleko poznate, meandre, posete Ledenoj pećini i obilaska vidikovca sa kog se pruža pogled ka meandrima i koloniji beloglavih supova koji kruže nebom iznad jezera. Obilazak traje oko 4 sata i ukupno 32 kilometra u oba smera. Na brodovima je dostupna hrana i piće po dogovoru.

Vidikovac „Molitva“ je nesumnjivo jedan od lepših vidikovaca u Srbiji. Pešacka staza do uređenog vidikovca, sa drvenom platformom, vodi kroz krševite predele nestvarne lepote, a sve vreme puta izloženost vašeg pogleda će zaokupljati meandri reke Uvac.

Sa vidikovca se pogled baca na Specijalni rezervat prirode Uvac i velelepno Uvačko jezero sa nadaleko poznatim meandrima.

Sam vrh Molitva je na visini od 1.247 metara nadmorske visine. S obzirom da su stene kanjona reke Uvac prirodno stanište beloglavog supa, verovatno ce vaš vidik upotpuniti i poneki let ove retke, i zaštićene vrste ptica koja je maskota TSC Zlatar kao i Olimpijskog saveza Srbije.

Beloglavi sup, druga velika atrakcija Uvca, često se vidi kako krstari nebom u okolini Uvačkog jezera i meandara. Za ovo nije potrebna nikakva posebna sreća niti traganje – ukoliko provedete nekoliko sati u kanjonu Uvca, gotovo je neizbežno da vidite beloglavog supa. Ukoliko ste zaljubljenik u posmatranje ptica i želite da potražite gnezda beloglavog supa, zgodno je da ponesete dvogled.