Srbija od Srca

Sokobanja, gradsko naselje smešteno u pitomom okruženju Zaječarskog okruga, predstavlja pravu oazu prirodnih i kulturnih blaga, raznog smeštaja i lekovite vode.

Sedište istoimene opštine – Sokobanja se ponosi bogatom istorijom i živopisnom geografijom. Prema popisu stanovništva iz 2022. godine, broji nešto više od 7000 stanovnika, s blagim smanjenjem u odnosu na prethodni popis. Nalazi se na visini od otprilike 400 metara nadmorske visine, a kroz Sokobanju teče pitoma reka Sokobanjska Moravica. Smeštena između karpatskih i balkanskih planina, Rtnja i Ozrena, Sokobanja je idealna destinacija za rekreativni i banjski turizam.

Evo nekoliko zanimljivih mesta i aktivnosti koje možete posetiti u Sokobanji:

  1. Soko Grad: Takođe poznat kao Sokolac, Soko Grad je srednjovekovni dragulj smešten svega 2 km istočno od Sokobanje. Istraživanja otkrivaju gradsko nasleđe velikih razmera, a legenda obavija ovaj grad. Prema priči, silan gospodar tvrđave jahao je kotlinom kada ga je pogodila munja. Padajući s konja, gubi svest, ali se spašava zahvaljujući vodi koja je iznenada potekla. Ova voda postaje izvor isceljenja za mnoge posetioce. Danas možete istražiti ostatke Soko Grada, odnosno Donji i Gornji grad. Donji grad otkriva delove bedema, kule i očuvanu glavnu kapiju, dok Gornji grad čuva najvišu četvorougaonu kulu sa puškarnicama.
  2. Bovansko jezero: Smješteno na Sokobanjskoj Moravici između Sokobanje i Aleksinca, Bovansko jezero je vodena oaza koja je nastala izgradnjom brane 1978. godine. Jezero ima dvostruku ulogu – zadržavanje nanosa brdskih i planinskih reka i akumulaciju velikih količina vode. Dužina jezera od 8 km, širina od 500 m i dubina od 50 m čine ga savršenim mestom za različite aktivnosti.
  3. Prirodna izletišta: Sokobanja je okružena prelepim prirodnim izletištima. Posetite termomineralne izvore, šetajte Sokobanjskim planinama i uživajte u svežem vazduhu.
Remains of Soko Grad Sokolac (Falcon City) medieval fortress near the city of Sokobanja in Eastern Serbia

Sokobanja je uzdanica srpskog turizma i mesto koje vredi posetiti. Bez obzira da li ste ljubitelj prirode, istorije ili opuštanja, ovaj grad ima mnogo toga da ponudi! 🌿🏞️🌄

Evo samo nekoliko od mnoštva sjajnih opcija za smeštaj u Sokobanji:
Apartman Lara: Apartman LARA potpuno opremljen, nov, sa odvojenom spavacom sobom, terasom, parkingom.100 metara od parka Banjica. Apartman ima kapacitet za 4 osobe.
Smeštaj Miljković: Smeštaj Miljković se nalazi u porodičnoj kući u ulici Vojvode Putnika br.23 u Sokobanji i obuhvata dva apartmana i dva studia.
Ovo je miran deo Sokobanje, udaljen od glavne gradske promenade oko 700m.
Smeštaj se nalazi ublizini spa centra “Soko Terme” u Sokobanji.

Hotel Sunce, Sokobanja: U najlepšem delu banje, na obali reke Moravice i okružen zelenilom i predivnim pejzažima, hotel Sunce je raširio svoje ruke u želji da Vam pruži nezaboravne trenutke odmora i relaksacije…
Vila Pčelica Petra: Ova vila nudi smeštaj sa terasom i besplatnim WiFi internetom. Nalazi se u samom srcu Sokobanje i ima izvanredne recenzije. Cena po noćenju je od 3.514 RSD1.
Apartmani Tesla: Ovaj objekat takođe pruža besplatan WiFi internet i klima-uređaj. Pored toga, ima vrt sa terasom. Cena po noćenju je od 2.636 RSD1.


Villa Ronić: Uživajte u pogledu na planinu, sezonskom bazenu na otvorenom, vrtu i terasi u ovoj vili. WiFi i privatni parking su takođe dostupni. Cena po noćenju je od 2.929 RSD1.
Apartmani Lavanda: Ovaj smeštaj ima balkon, kuhinju i besplatan WiFi internet. Izuzetne recenzije ga preporučuju. Cena po noćenju je od 4.100 RSD1.
Apartmani JOVANOVIC Sokobanja: Ovaj smeštaj nudi terasu, restoran, besplatan privatni parking i WiFi. Cena po noćenju je od 2.987 RSD1.
Vila Jenic: Ova vila ima besplatan WiFi internet i privatni parking. Nalazi se u regiji Centralna Srbija. Cena po noćenju je od 2.246 RSD1.
Smeštaj Filipović: Ovaj smeštaj takođe nudi besplatan WiFi internet i vrt sa terasom. Cena po noćenju je od 2.240 RSD1.
Apartmani Milojić: Ovaj smeštaj ima vrt sa igralištem za decu i besplatan WiFi internet. Cena po noćenju je od 2.987 RSD1.